У приміщенні Вінницької обласної універсальної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва відбувся круглий стіл екологічного клубу «День Х», на якому обговорювалось ряд екологічних проблем Вінницької області та шляхи їх вирішення.

Голова клубу Олена Григорівна Яворська запросила на круглий стіл представників усіх зацікавлених сторін. Були присутні представники органів влади, представники таких галузей як лісове господарство, водне господарство, гідрометслужби, екологи, науковці, представники бізнесу, студентство та громадськість.

Було заслухано доповідь Людмили Олексіївни Киричок, в.о. завідувача відділом документів із гуманітарних, технічних та природничих наук Вінницької обласної універсальної бібліотеки ім. К.А. Тімірязєва на тему «Ідеї та перспективи розвитку екологічного клубу «День Х».

Головашич Людмила Володимирівна, депутат Вінницької обласної Ради та Секретар постійної комісії обласної Ради з питань охорони навколишнього природного середовища, екологічної безпеки та раціонального використання надр, висловила подяку та запевнила у сприянні щодо розгляду запропонованих шляхів вирішення екологічних проблем.

Начальник відділу водних відносин та басейнової взаємодії Басейнового управління водних ресурсів річки Південний Буг, Галузова Інна В’ячеславівна висвітлила проблеми водної галузі в області та запропонувала шляхи їх вирішення з метою забезпечення населення та галузей економіки придатною для споживання водою.

На жаль останні 10-15 років на Вінниччині та і Поділлі в цілому спостерігаються посушливі роки. Особливо проблема нестачі якісної питної води поширена на вододільних, горбистих місцевостях, де немає водних об’єктів (річок, ставків), які дещо підтримують рівень ґрунтових вод.

В даний час залишається розраховувати на завершення маловодних посушливих погодних умов. Запаси підземних вод на Вінниччині не надто великі, 20 місце серед областей України, але при раціональному використанні має вистачити всім.

Зазначила що значна частина ставків має площу водного дзеркала до 5 га, третя частина з яких площею до 1 га, з глибинами 0,5 – 1,1 м. При таких глибинах ставки прогріваються до дна і сильно заростають. Влітку по малих річках області практично протікають лише санітарні витрати з сумнівною якістю води. Як варіант покращення екологічного стану поверхневих вод басейну малих річок є ліквідація ставків, що втратили господарське значення. Це дозволить значно збільшити площу сінокосів, оздоровити санітарну обстановку прилеглих територій, скоротити витрати води на випаровування та можливо покращити ситуацію з рівнем ґрунтових вод.

Наші контакти

БУВР Південного Бугу

Україна, 21100, м. Вінниця, вул. Василя Стуса, 7

тел./факс (0432) 52-09-00

 

e-mail: buvr.vn@gmail.com

гаряча лінія: 67-20-01

Ми в соцмережах: 

  

м. Вінниця 2024. Розробка сайту - студія «Webhit»